Tällä sivulla selvitetään lyhyesti wakeboard-lautojen perusominaisuudet. Jokaisella laudalla aloittelijan on mahdollista päästä harrastuksen alkuun, mutta valitsemalla heti oikeat välineet saa harrastuksesta kaiken irti ja rahoille vastinetta.

Lautaa ja siteitä valittaessa on hyvä pitää mielessä, että investoimalla enemmän saat enemmän – aloittelijoiden edulliset entry-level lautapaketit sopivat kokemattomille lautailijoille, jotka eivät ole varmoja puraiseeko wakeboard-kärpänen tai satunnaiseen käyttöön vaikka mökkiporukoille. Jos tarkoitus on weikkailla yhtään aktiivisemmin, niin kannattaa lautaan ja eritoten siteisiin panostaa. Sijoittamalla enemmän saa pidempiaikaisen lautasetin, josta ei ominaisuudet lopu ensimmäisen kolmen weikkikerran jälkeen. Halvat laudat sijoittuvat hintaluokkaan alle 300e, keskitason lankut 300 – 500e ja high endit 500 – 800e.

Pituus: Lyhyt lauta on kevyempi, aggressiivisempi ja helpompi pyörimistemppuihin. Pitkä lauta on vakaampi, anteeksiantavampi virheissä ja helpompi hypyistä laskeutumisissa.

Leveys: Leveämmällä laudalla saat paremman ”popin” eli hypyn aallosta laudan irrotessa aallosta ilmaan nopeammin. Kapeampi lauta puolestaan kulkee hieman vastuksettomammin vedessä ja on näin ollen kevyempi käyttää.

Rocker: ”Rocker” tarkoittaa laudan profiilia edestäpäin katsottuna. Voit tarkistaa oman lautasi rockerin, jos laitat sen tasaiselle alustalle ja katsot poikittain olevaa lautaa sivustapäin. Rockereita on kolmea eri tyyppiä: 3-stage, continuous ja progressive. Jokaisella rockerilla on omanlaisensa vaikutus laudan käyttäytymiseen. Pääsääntönä voi rocker-tyypistä riippumatta pitää sitä, että matala rocker tekee laudasta nopeasti kiihtyvän sekä aggressiivisen ja korkea rocker tekee laudasta anteeksiantavaisemman virheille ja pehmeämmän alastuloissa.

Continuous rocker: Kauttaaltaan tasaisesti kaareva laudan profiili tekee laudan käyttäytymisestä helposti ennakoitavan, myös hypyissä. Profiili on anteeksiantavainen virheille, koska lauta ei tökkää helposti veteen kaarevan muotonsa ansiosta.

3-stage rocker: tekee laudasta aggressiivisemman kuin muut rocker-tyypit. 3-stage rocker mahdollistaa hyvät popit aallosta, eli lauta irtoaa helposti aallosta ilmaan tasaisen keskiosansa vuoksi.

Progressive rocker: Laudan kärkiä kohti jyrkemmin kaartuvassa profiilissa yhdistyvät 3-stage rockerin ja continuous rockerin parhaat puolet. Esimerkiksi huippulaudoissamme  rocker onkin myös Obrien-tiimin ammattilaisten suosima progressive. Miinuspuolena progressiivisessa rockerissa on aalloista hypätessä popiin tuleva pieni viive, joka johtuu siitä, että lauta kulkee helpommin aallon ”läpi”, kuin esimerkiksi 3-stage rockerissa. Progressive rockerilla varustetut laudat sopivatkin erityisen hyvin kaapeliparkkeihin, jossa veto tulee hiihtohissimäisestä kaapelista eikä veneestä.

Jäykkyys: Joustava lauta sopii erinomaisesti parkkiin ja obstaakkeleihin, joihin joustavalla laudalla saa hyvän tuntuman. Kovin jäykällä laudalla obstaakkeleita ajellessa lauta tuntuu hyvinkin kovalta ja pressailu ei kovin luonteikkaasti onnistu. Jäykät laudat soveltuvatkin erityisesti veneen perään, koska aallosta saa hyvän viiveettömän popin jäykällä laudalla. Kääntöpuolena jäykkä lauta tulee kovemmin alas kuin flexi. Flexilaudalla taas aallosta hypättäessä tulee pieni viive, mutta alastulot on pehmeämpiä.

2 Comments

Leave a Comment

UA-59215632-1